06-OKTOBAR 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE

View previous topic View next topic Go down

Re: 06-OKTOBAR 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Admin on Sat Oct 14, 2017 1:05 am

09. oktobar 2017.VELIČINA MOŽE DA VARA

U odnosu na galaksije, veličina može da vara.Neke od najvećih galaksija u univerzumu su neaktivne, dok na suprot njima, neke patuljaste galaksije produciraju ogromne brzine. Jedna takva patuljasta galaksija je objekat na slici sa kataloškom oznakom ESO 553-46. U ovoj galaksiji je jedan od najvećeg broja nastanka zvezda, među oko 1.000 galaksija u Mlečnom putu. Na slici su mlade, vrele zvezde raspoređene duž galaksije.Intenzivno zračenje koje one produciraju, osvetljava i gas u bližoj okolini, što se na ovoj slici vidi u crvenim bojama.


Admin
Admin

Posts : 654
Join date : 2015-04-28

View user profile http://astronomy-online.openu2.com

Back to top Go down

06-OKTOBAR 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Admin on Wed Oct 04, 2017 8:46 pm

02. oktobar 2017.MEHUROVI U SVEMIRU

Veliki Magelanov oblak (Large Magellanic Cloud, LMC) se nalazi na udaljenosti od samo 160.000 svetlosnih godina i time pripada najblizim pratiocima galaksije Mlecni put. LMC je domovina jedne od najvecih i najintenzivnijih oblasti gde se radjaju zvezde - magline Tarantela. Ova fotografija svemirskog teleskopa Habl pokazuje kako blage, savijene filamente gasa, koji daju ime oblasti, tako i kompleksne strukture povezanih "mehurova", takozvanu maglu Saće (dole levo). Ona je slucajno otkrivena od strane astronoma koji su sa New Technology teleskopom na Evropskoj Juznoj Opservatoriji (ESO), istrazivali 400 godina star ostatak supernove SN 1987A.

Cudna, bleda pojava magline je iznenadila astronome prilikom otkrica devedesetih godina proslog veka. Razne teorije su nastale, kako bi se objasnila njena jedinstvena struktura. 2010. godine je grupa astronoma istrazila maglinu i uz pomoc analize podataka i kompjuterskih simulacija je dosla do zakljucka, da izgled ove magline verovatno potice od kombinovanog dejstva dve supernove. Pri tome se skorasnja eksplozija dogodina u unutrasnjosti ekspandirajuce opne materijala starije eksplozije. Pretpostavlja se da je takodje vazan i poseban ugao iz koga mi mozemo da posmatramo ovu maglina, jer se efekat saća, mozda iz druge perspektive, ne vidi.


Admin
Admin

Posts : 654
Join date : 2015-04-28

View user profile http://astronomy-online.openu2.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum