03-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - AVGUST 2017.

View previous topic View next topic Go down

03-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - AVGUST 2017.

Post by Admin on Sun Aug 13, 2017 3:10 am


IC 10: GALAKSIJA GDE SE RAĐAJU ZVEZDE SA SA IZGLEDIMA ZA GRAVITACIONE TALASE


Godine 1887. Američki astronom Luis Svift je otkro svetlucajući oblak ili maglinu, za koju se ispostavilo da je mala galaksija, na udaljenosti od 2,2 miliona svetlosnih godina. Danas je ona poznata kao galaksija gde se rađaju zvezde - IC 10. Više od sto godina posle Sviftovog otkrića, astronomi su istražili IC 10 sa teleskopima 21. veka. Tako su pronašli više zvezdanih parova, koji će jednog dana da postanu izvori najzanimljivijeg fenomena koji danas poznajemo - gravitacionih talasa.

Ovakve galaksije, kao što je IC 10, su izvrsna mesta, za potragu rentgenskih dvojnih zvezda, jer se tu brzo rađaju zvezde. Masivnija komponenta para će brzo da se razvije i obrazovaće crnu rupu ili neutronsku zvezdu, zajedno sa drugom masivnom zvezdom kao partnerom. Ako je razmak zvezda dovoljno mali, nastaće dvojni rentgenski zvezdani sistem.

Ova nova kompozitna slika od IC 10, kombinuje rentgenske podatke sa Čandre (plavo), sa optičkom fotografijom (crveno, zeleno, plavo). Rentgenski izvori koje je registrovala Čandra, pojavljuju se tamnoplave, kao zvezde registrovane na optičkim talasnim dužinama.

Kredit za sliku: CHANDRA telescope ARHIVA TWITTERAdmin
Admin

Posts : 636
Join date : 2015-04-28

View user profile http://astronomy-online.openu2.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum