04-AVGUST 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE

View previous topic View next topic Go down

Re: 04-AVGUST 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Admin on Thu Aug 17, 2017 6:40 pm

14. avgust 2017.INTERAKCIJA GALAKSIJE IC 1727

Gravitacija upravlja kretanjima u univerzumu. Ona privlaci galaksije, kako bi se obrazovale mala i velika galakticka jata i dovodi parove tako blizu jedno drugom, da pocinju medjusobno da uticu jedan na drugog. Poslednji scenario moze da ima ekstremne konsekvence, jer clanovi galaktickih parova mogu da budu drasticno izobliceni, iskidani ili dovedeni do sudara, tako da se njihovi raniji identiteti stapaju u gomili gasa, prasine i zvezda.

Motiv ovog snimka teleskopa Habl je galaksija IC 1727, koja trenutno ima interakciju sa galaksijom NGC 672 (nalazi se malo izvan slike). Medjusobna dejstva ovog para su prouzrokovali posebne i zacudjujuce fenomene unutar obe galaksije, koji se najvise prepoznaju u IC 1727. Struktura galaksije je vidljivo iskrivljena i asimetricna i njeno svetlo jezgro je izvuceno iz centra.


Kredit za sliku: ESA/Hubble & NASA ARHIVA TWITTER

Admin
Admin

Posts : 636
Join date : 2015-04-28

View user profile http://astronomy-online.openu2.com

Back to top Go down

04-AVGUST 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Admin on Wed Aug 09, 2017 3:29 pm

07. avgust 2017.MALA, ALI UPEČATLJIVA GALAKSIJA

Motiv na ovoj slici je patuljasta galaksija sa kataloškom oznakom NGC 5949. Zahvaljujući činjenici da se nalazi blizu Zemlje, ova galaksija pripada kosmičkom komšiluku naše galaksije Mlečni put i pruza odličan pogled za astronome. Galaksija se nalazi oko 44 miliona svetlosnih godina udaljena od našeg Sunčevog sistema u pravcu sazvežđa Zmaj.

NGC 5949 ima samo stotinku mase, naše galaksije Mlečni put i kao takva je veoma važan primer patuljaste galaksije. Ova njena klasifikacija počiva na malom broju zvezda u galaksiji, ali je opušteno zavijeni kraci svrstavaju u red prečkastih spiralnih galaksija. Ta struktura se prepoznaje na slici, gde galaksija izgleda kao vatreni točak. Iako je veoma mala, galaksija može da se vidi već sa manjim teleskopima, zbog čega je i bilo moguće da je britanski astronom Hersel otkrije 1801. godine.

Za astronome je ova galaksija zagonetna, jer nije jasna raspoređenost u okviru NGC 5949. Osim toga simulacije pokazuju, da bi moralo da postoji mnogo više patuljastih galaksija, nego što je do sada otkriveno.


Kredit za sliku: ESA/Hubble & NASA ARHIVA TWITTER

Admin
Admin

Posts : 636
Join date : 2015-04-28

View user profile http://astronomy-online.openu2.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum