2018 - 13. NEDELJA. - 26. NEDELJA

Post new topic   Reply to topic

Go down

Re: 2018 - 13. NEDELJA. - 26. NEDELJA

Post by Admin on Fri Apr 20, 2018 8:58 pm


16. NEDELJA 2018.

[You must be registered and logged in to see this image.]

SPACEX JE USPEŠNO STARTOVAO SVEMIRSKI TELESKOP TESS


TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) je svemirski teleskop NASE, koji ima za cilj potragu za egzo planetama. U četvrtak ujutru je uspesno startovao na brodu rakete Falcon-9. Kao svemirski teleskop Kepler, koji je otkrio preko 1.000 planeta i TESS će da koristi tranzitni metod, da bi pronašao egzo planete. Za razliku od Keplera, TESS će da se fokusira na 200.000 relativno bliskih zvezda. Ciljevi će da se nalaze na udaljenosti od maksimalno 300 svetlosnih godina. Istraživanja na relativno kratkoj distanci će da omoguće skupljanje više informacija o pronađenim egzo planetama, na primer informacije o masi, gustini i sastavu planete i njegove moguće atmosfere.

Osim toga, TESS će da posmatra daleko svetlije zvezde od Keplera, koji se bavio uglavnom crvenim patuljcima. Računa se sa oko 2.000 planeta-kandidata, od čega će verivatno 300 da imaju veličinu Zemlje, maksimalno do njene duple veličine. Satelit težak 318 kilograma će na eliptičnoj orbiti oko Zemlje, dve godine da vrsi svoja posmatranja. U orbiti slede dvomesečni testovi i faza kalibriranja, pre nego što satelit počne sa radom.

Admin
Admin

Posts : 740
Join date : 2015-04-28

View user profile http://astronomy-online.openu2.com

Back to top Go down

Re: 2018 - 13. NEDELJA. - 26. NEDELJA

Post by Admin on Sun Apr 15, 2018 12:05 am15. NEDELJA 2018.

[You must be registered and logged in to see this image.]

GOOGLE ULAŽE MILIJARDU DOLARA U SPACE X


Google će uskoro da uloži u SpaceX, ostvarujući savez sa firmama u Silikonskoj dolini, kako bi se ubrzala internetska svemirska trka. Cilj je podržavanje razvoja SpaceX satelita koji bi ponidili povoljan internet pristup milionima korisnika širom svijeta koji takav pristup nemaju jer im je preskup. Elon Musk prvobitno je osnovao SpaceX sa ciljem da ljudima ponudi komercijalna putovanja u svemir i na Mars. Nakon niza pokušaja, SpaceX je doživeo mnoge neuspehe, pa nije dobila očekivana ulaganja od brojnih investora. Space X Falcon rakete su inače konkurencija ruskim Atlas V raketama, ali izgleda, da Rusi i dalje imaju bolju tehnologiju na ovom području. Čini se da je ulaganje u SpaceX Googleu povoljnije. Sa ovim ulaganjem će Google i Fidelity investicijoni fond da poseduju 10% vlasništva SpaceX-a.

Admin
Admin

Posts : 740
Join date : 2015-04-28

View user profile http://astronomy-online.openu2.com

Back to top Go down

Re: 2018 - 13. NEDELJA. - 26. NEDELJA

Post by Admin on Sat Apr 07, 2018 2:31 am

14. NEDELJA 2018.

ELON MUSK JE DOBIO DOZVOLU DA POSALJE 4.425 SATELITA ZA MOBILNI INTERNET NA CELOJ ZEMLJI I

[You must be registered and logged in to see this image.]


SpaceX želi da sa hiljadama satelita ponudi mobilni internet na celoj Zemlji sa jednim gigabitom u sekundi. To bi bilo oko deset puta brže, nego do sada i funkcioniralo bi i u pustinji i na Zemljinim polovima. Zone bez prijema, roaming, inostrane karte, sve će to biti prošlost sa Muskovim internetom. Vizionar za ovaj svoj projekat sada dobio dozvolu Američke službe FCC. Dozvola sadrži opciju, da SpaceX pošalje potrebne satellite u svemir i da koriti određene radiofrekvence za prenos podataka.

Slanje svih ovih satellita u svemir, će da potraje neko vreme. Danas kruže 1.419 aktivnih satelita oko Zemlje, uz njih dolaze još 2.600 koji su van upotrebe, ali se još uvek nalaze u Zemljinoj orbiti. Tako da će Muskov plan više nego da udvostruči broj satelita oko naše planete.

Dok današnja generacija mobilnih telefona LTE, postiže između 50 i 150 Mbit/s, Musk garantuje 1 Gbit/s. To bi bilo 6 do 20 puta brže, nego do sada. Još veći je dobitak za one, koji ne žive u LTE-oblasti. Prosečna brzina internet u 2017. godini je iznosila u celom svetu 7,2 Mbit/s. Prema izveštaju UNESKA, 4,2 milijarde ljudi, dakle više od polovine stanovnika Zemlje, do sada nije imalo pristup internetu.

Da bi poslali toliko satelita u svemir, SpaceX je morao da promeni njihov dizajn. Do sada sateliti imaju obično veličinu jednog autobusa i težinu od nekoliko tona, a lete u orbiti na visini od 35.000 kilometara. SpaceX sateliti imaju težinu od 386 kilograma i veličinu jednog BMW-mini. U orbiti će da lete mnogo niže, između 1.150 i 1.275 kilometara, što je prednost. Manja visina donosi mogućnost brže internet veze, jer mobilni signali moraju da pređu kraći put. Međutim, niža orbita  znači da satelit može da pokrije samo mali deo Zemlje. U tom slučaju je orbita jedna elipsa, koja na najširem mestu ima 2.120 kilometara.

Niska orbita je razlog, zbog čega Musk mora da pošalje tako veliki broj satelita u svemir. Osim toga, sateliti nemaju dugačak vek života. SpaceX računa sa time, da će svaki satelit da ostane 5-7 godina u orbit i onda će u roku od godinu dana da izgori u atmosferi. Za pet godina bi LTE-naslednik trebao da se unapredi sa 5G i brzinama do 10 Gbit/s, dakle još deset puta brže od Muskovih satelita, ali neće da pokrivaju celu Zemlju.


Admin
Admin

Posts : 740
Join date : 2015-04-28

View user profile http://astronomy-online.openu2.com

Back to top Go down

2018 - 13. NEDELJA. - 26. NEDELJA

Post by Admin on Fri Mar 30, 2018 11:43 pm13. NEDELJA 2018.


SPACEX START JE UZROKOVAO PROCEP OD 1.000 KM U ATMOSFERI

Startovi raketa private firme SpaceX i vlasnikom Elonom Muskom su postal spektakl za ljubitelje svemira svuda na Zemlji. Kako je sada objavljeno, start jedne rakete od SpaceX proslog avgusta, nije ostavio utisak samo na ljubitelje raketa, nego je ostavio i tragove u atmosferi nase planete. Raketa Falcon 9 je startovala 24. avgusta 2017. godine sa istrazivackim satelitom na brodu. Tezina satelita je bila 475 kilograma, sto nije mnogo, pa je raketa letela skoro vertikalno. To je neobicno, jer rakete u pravilo lete pod odredjenim uglom. Kada probiju zvucni zid, dolazi vo šok-talasa u obliku slova V. Pošto je raketa uzletela uspravno prema gore, udarni talas je bio okrugao.

Ovaj šok talas je imao veličinu države Kalifornije, što je čak i za ovako veliku raketu, neobično. Istraživači Nacionalnog univerziteta Cheng Kung u Tajvanu su završili studiju o ovom neobičnom startu. Kako je otkriveno, radi se o najvećem kružnom šok talasu, koji je ikada registrovan. Talas je ima perfektnu kružnu formu. To je bio 40. start rakete od SpaceX. Obično se sateliti ispuštaju na visini od 200 kilometara u orbitu. Ali, prilikom leta u avgustu, se orbita nalazila na 720 kilometara visine. Start SpaceX rakete je pri tome napravio procep u jonosferi, jer je izbačaj rakete reagovao sa naelektrisanim česticama. Procep je zbog vertikalnog starta bio daleko veći nego obično (normalno je njegova veličina oko 60 kilometara). Ovaj put je procep imao veličinu od 1.000 kilometara zbog udarnog talasa.

Srećom, procep se zatvorio posle dva sata. Za to kratko vreme je zbog toga došlo do odstupanja kod GPS-podataka, koji moraju da probiju jonosferu. Odstupanja mogu u ovom period da iznose do jedan metar. Rezultati su interesantni zbog toga, jer će u budućnosti da dođe do više ovakvih situacija, kada veći broj privatnih firmi počne da istražuje svemir.


Admin
Admin

Posts : 740
Join date : 2015-04-28

View user profile http://astronomy-online.openu2.com

Back to top Go down

Re: 2018 - 13. NEDELJA. - 26. NEDELJA

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You can reply to topics in this forum